Workshopok

 A workshopokra a fesztivál központi helyszínén, az épület 5. emeleti tárgyalótermében kerül sor. 

 

Academic English for Dummies - Szubjektív bevezető kezdőknek

Regisztráció erre a workshopra

2021. szeptember 23. csütörtök. 15:00-16:40.

A tudomány nyelve nem csak tudományáganként eltérő szakterminológiát, nyelvi formulákat, hivatkozási rendszert jelent, hanem nyelvenként eltérő gondolkodásmódot, fogalmi keretet és írásmódot. Ebből adódóan egy-egy tudományos szöveg lefordítása más nyelvre valójában számos akadályba ütközik. A fordítást általában is megnehezítő kulturális különbségeken túl a tudományos szövegek kérdésfelvetését, elméleti keretét és analizálásának módját az adott nyelven művelt tudomány mátrixába kell helyezni. Ez a feladat különösen a szövegközpontú bölcsészettudományok esetében teszi szükségessé a célnyelv magas szintű ismerete mellett az adott tudományos közösség gondolkodási kereteinek az ismeretét. A workshopon az angol nyelvű tudományos publikálás alapjaival, módszertanával, segédanyagaival, trükkjeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Max. létszám: 30 fő. A workshop időtartama 1,5 óra. A workshopot András Edit vezeti.

albertadam konyv

 

Visual Art and English - A vizuális művészeti képzés szakszótára, szerzők: István Bodóczky, Dóczi Brigitta, szerkesztő: Albert Ádám 
kiadó: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2020

A restaurálásról nem csak restaurátoroknak: a művészeti alkotások megőrzésének lehetőségei a 21. században

Regisztráció erre a workshopra

2021. szeptember 23. csütörtök. 9:30-11:30.

A workshop a restaurálás korszerű definíciójával kezdődik, majd intézmények és főleg esettanulmányok bemutatásával ismerteti, hol tart ma ez a szakterület. A korszerű restaurálás a korábban kizárólagos tüneti kezelésektől az alapos vizsgálatokon alapuló oki kezelések felé mozdult el. A vizsgálatok során nyert információk a társtudományok számára gyakran több információt nyújthatnak, mint maguknak a restaurátoroknak. Talán ennek a változásnak a legfőbb nyertese a művészettörténet tudománya lehet. A workshop ennek a hangsúlyozására fog törekedni.

Max. létszám: 30 fő. A workshop időtartama 2 óra. A workshopot Bóna István a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének docense vezeti.

dsc 0277 resize

 

Hogyan reklámozd a kutatásod? Bevezetés az akadémiai poszter készítésbe

Regisztráció erre a workshopra

2021. szeptember 24. péntek 09:00 – 11: 00

Az akadémiai poszter (research poster, academic poster) az utóbbi években a tudományos konferenciák egyre elterjedtebbé váló kísérő műfaja. Célja egyszerűen, érthetően kommunikálni akár bonyolult összefüggéseket is, emellett „reklámfelületként” szolgálhat egy-egy kutatási projekt, tevékenység számára. A workshop célja, hogy a résztvevők megértsék a műfaj szempontrendszerét és logikáját, valamint saját egyéni vagy csoportos kutatásukra tudják alkalmazni azt. A foglalkozás során, játékos és komolyabb feladatokkal a következő kérdésekre keressük közösen a válaszokat: Mi a kutatás kontextusa, problémafelvetése, illetve milyen relevanciával bír? Mit ad hozzá a már létező tudáshalmazhoz, ismeretekhez? Milyen módszereket alkalmaz? Milyen eredményekre jutott, milyen következtetések vonhatók le, és azok alapján milyen javaslatok tehetők? Végül, mindez, hogyan kommunikálható hatásosan, vizuális módon? Várunk minden olyan érdeklődőt, aki a kutatási témáját szeretné a műfaj szemüvegén keresztül újragondolni.

Max. létszám: 15 fő. A workshop időtartama 2 óra. A workshopot Hamvai Kinga, a MOME doktorvárományosa vezeti.

poszter1

 

Múzeum gyerekszemmel! – avagy hogyan tegyük izgalmassá a múzeumot a gyerekek és a családok számára?

Regisztráció erre a workshopra

2021. szeptember 25. szombat. 9:00-11:00.

Gondolkozzunk el közösen azon, hogy milyen új interpretációs eszközökkel, módszerekkel, tudjuk a múzeumot a gyerekek számára is izgalmassá tenni. Milyen kiállítások vonzzák a gyerekeket? Mennyire hasznosak a gyerekek számára a múzeumban elhelyezett digitális eszközök? Hogyan tervezzünk családi programokat, mire érdemes odafigyelni? Milyen múzeumi programokat részesítenek előnyben a szülők?  Mi a sikeres programszervezés titka? Bemelegítő gyakorlatok után ezekre a kérdésekre keressük a választ a játékos workshop keretében, ahol a résztvevők aktív szereplésére, kreativitására és véleménynyilvánítására is számítunk! Végül elkészítjük álmaink családi programjának a plakátját is!

Max. létszám: 20 fő. A workshop időtartama 2 óra. A workshopot Joó Julianna, az Iparművészeti Múzeum Közönségkapcsolati Osztályvezetője vezeti.

 ffa8165

 

Műtárgyam van, mit tegyek?

Regisztráció erre a workshopra

2021. szeptember 25. szombat. 16:30-18:10.

A családi örökségként ránk maradt, esetenként a falakat teljesen beborító festmények sokszor csak nyűgöt és bosszúságot okoznak a hálátlan utódoknak. Hasonló a helyzet a bogarasnak tűnő ős gyűjtési szenvedélyének eredményével, a padlást, pincét, garázst belepő ócskaságokkal. De mi van, ha a festmények vagy a gyűjtemény egyes tárgyai művészeti értéket képviselnek? Személyes kapcsolatok hiányában kihez fordulhat bizalommal a laikus örökös? Vagy ha kedvet és elszántságot érez, hol kezdheti el a művészettörténeti kutatást? Melyek a keresgélés első lépcsőfokai, melyek azok az online és fizikai fotó- és adattárak, amelyekben érdemes megtenni az első lépéseket? A workshop a műtárgyak értékére való rávilágítás mellett a kutatás kezdeti lépéseibe avatja be a résztvevőket.

Max. létszám: 30 fő. A workshop időtartama 2 óra. A workshopot Megyesi Balázs művészettörténész, műtárgyszakértő vezeti.  

fortepan 25795